Škvarkové placky s mákem

Škvarkové placky s mákem

Klasika našich babiček, která k podzimu neodmyslitelně patří. Nemusíte však hned porážet prase, v dnešní době jsou už čerstvé škvarky lehce k dostání u každého řezníka. Nezapomeňte každou placku posypat řádnou vrstvou máku. Tak chutnají totiž nejlépe.

2,5 hodiny                  10 osob

Suroviny:

400 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
špetka cukru krupice
250 g škvarků
špetka soli 
1/2 kostky droždí
250 ml vlažného mléka
2 vejce (1 vejce na potření)
100 g másla
2 lžíce celého máku + na posypání

Veškeré ingredience, které používáte, mějte vždy o  pokojové teplotě! 

POSTUP

Mouky vzájemně smíchejte a prosejte do velké mísy. Vytvořte důlek a do něj vlijte asi půlku odměřeného vlažného mléka, špetku cukru a rozdrobené droždí. Takto připravený kvásek nechte vzejít na teplém místě, asi deset minut (vždy záleží na okolní teplotě).

Následně přidejte vejce, rozpuštěné máslo, špetku soli, celý mák, zbylé mléko a najemno posekané škvarky. Všechny ingredience opatrně zadělávejte tak dlouho, dokud se těsto přestane lepit ke stěnám mísy. Pokud budete mít pocit, že je těsto příliš tuhé, opatrně přidejte ještě trochu mléka. Hotové těsto poprašte hladkou moukou a přikryjte čistou utěrkou. Nechejte na teplém místě kynout asi hodinu. Po hodině musí být těsto krásně nakynulé a při jemném píchnutí prstem bude těsto lehké jako peřina. 

Z těsta vytvarujte koule o velikosti golfového míčku, které nechejte na plechu vyloženém pečicím papírem opět kynout dalších 15 minut. Kuličky jemně rukou splácněte tak, aby výsledné placky byly asi 1 cm vysoké. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypejte celým mákem (můžete i trošku solí). Placky pečte v předehřáté troubě na 170°C po dobu 20 minut.

 

TIP: Efektu mřížky docílíte tak, že na placky ještě před pečením vytlačíte mřížku pomocí tupé strany nože.

 

Ingredience: