eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Hrajte o balení mexických dobrot

By Míša — 9. 8. 2017

Nachos – nedílná součást mexické kuchyně

Mexickou kuchyni charakterizují rozmanité chutě, nepřeberné množství barev a originální koření.
Tuto jedinečnou gastronomii ocenilo také UNESCO, které ji zařadilo na seznam nehmotných památek lidstva. Její základ tvoří tisícileté domorodé kulinářské tradice doplňované od 16. století evropskými prvky.

Již před více než 10 000 lety se stala základní surovinou kukuřice, jež byla ve složení jídel s oblibou doplňována chilli. Mezi další významné potraviny patří také rajčata, kakao, avokádo, tykve, opuncie nebo vanilka. Novodobou podobu vdechla mexické kuchyni evropská kolonizace v 16. století, kdy do ní začaly pronikat nové gastronomické postupy a především suroviny. K nejdůležitějším patřilo vepřové maso, jež má dnes v Mexiku široké využití. Dále maso hovězí a skopové či nové druhy obilovin – rýže a pšenice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historie nachos

K základním a nejznámějším jídlům mexické kuchyně patří nachos, které představuje kukuřičnou tortillu s rozpuštěným sýrem. Za tvůrce nachos je považován Ignacio „Nacho“ Anaya z města Piadras Negras. Legenda praví, že 21. října 1943 přišlo do restaurace El Moderno, kde Ignacio Anaya pracoval, několik manželek amerických vojáků. Jelikož předešlý den byla restaurace zavřena a zásob bylo málo, musel použít jen to, co v kuchyni objevil. Rozkrájel tedy tortillu na trojúhelníčky, posypal ji čedarem, doplnil o papričky jalapeños a tím vzniklo nové jídlo.

Ignacio „Nacho“ Anaya si později založil vlastní restauraci, jejíž hlavní specialitou se stalo právě nachos.
Jeho název byl později odvozen z domácí podoby jména Ignác – Nacho. Trojúhelníčkové chipsy vytvořené z tortill se staly velmi populární a postupně pronikly do mnoha zemí po celém světě.

Původní nachos se skládaly ze smažené kukuřičné tortilly pokryté rozpuštěným čedarem a nakládanými papričkami jalapeño. Dnes se typické trojúhelníčky podávají s různými omáčkami, salsami a dalšími ingrediencemi – masem, olivami, fazolemi, rajčaty a dalšími.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro zajímavost:

Spojené státy americké a Mexiko slaví od roku 1990 mezinárodní den Nacho, který se koná vždy
21. října. V Piedras Negras je organizován také mezinárodní festival Nacho ve dnech 13. – 15. října.

Na tři výherce čeká balení Nachos!
Nápovědu a také více info najdete na FB stránce!

 

Soutěžní otázka:

Ptáme se, od kterého roku se datuje vznik nového pokrmu NACHOS?

Soutěž skončila

Reklama

Reklama

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace