Krůta Katalana se sušeným ovocem a dýňovým pyré a šumivé Chardonnay

 

Ingredience

  • 400 g krůtí prso
  • hrst sušeného ovoce (meruňky, švestky)
  • 2 lžíce spařených oloupaných mandlí
  • 1 celá máslová dýně
  • sůl, pepř, citrónová šťáva

 

Postup:

Celou dýni i se slupkou upečeme doměkka v troubě předehřáté na 200 °C. Úzkým špičatým nožem uděláme do krůtího prsa díry, do kterých vložíme sušené ovoce nakrájené na proužky. Krůtu osolíme, opepříme, dáme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme přibližně hodinu. Upečenou dýni překrojíme na půl, pomocí lžíce ji zbavíme jader a vydlabeme dužinu. Tu rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Krůtu nakrájíme na plátky, podáváme s dýňovým pyré a šťávou z výpeku. Mandle opražíme na pánvi, posekáme nožem a dozdobíme jimi krůtu. Máslová dýně je pro přípravu dýňového pyré ideální, protože má nasládlou dužinu a je z ní málo odpadu.

 

Doporučení sommelierky: Vhodným doprovodem k pečené krůtě prošpikované meruňkami a švestkami je jednoodrůdový sekt Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut. Chuť tohoto šumivého vína, které je ze 100 % tvořeno oblíbenou odrůdou Chardonnay, je medově hebká a připomíná sušené ovoce. Vyniká jemným perlením, které tvoří po obvodu hladiny bohatou korunu. Sekt vychlazený na 5 °C můžete podávat také jako aperitiv.