Vánoční kuba s houbami a křupavým škvarkem a Veltlínské zelené

Vánoční kuba s houbami a křupavým škvarkem a Veltlínské zelené

Ingredience

  • 200 g pohankových krup
  • 2 lžíce sušených hub (namočených)
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml rybího vývaru
  • lžíce sádla
  • sůl, pepř
  • vepřové ucho

 

Postup:

Na rozpáleném sádle osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli. Když zezlátne, přidáme rozdrcený česnek a pohanku, osolíme, opepříme a zalijeme rybím vývarem, přidáme scezené houby a dusíme, dokud pohanka nezměkne.

Vepřové ucho uvaříme v osolené vodě doměkka, necháme vychladnout, nastříháme nůžkami na proužky (šířka cca 1,5 cm), necháme několik hodin sušit a poté usmažíme v rozpáleném sádle dokřupava. Kubu dáme do zapékací misky a v troubě předehřáté na 200 °C zapečeme dozlatova. Podáváme s křupavým škvarkem.

 

Doporučení sommelierky: Houbový kuba má své nepostradatelné místo na svátečním stole v mnoha českých rodinách. Pokud jej chcete povýšit na slavnostní pokrm a pro letošek ozvláštnit jeho chuť, podávejte k němu bílé jemně kořeněné víno. Výtečnou volbou je Víno Mikulov Sommelier Club, Veltlínské zelené 2021, pozdní sběr vychlazené na 9-11°C. Z tohoto spojení chutí budete zaručeně příjemně překvapeni.