Kukuřičné lívance a hrušky v karamelu

Kukuřičné lívance a hrušky v karamelu
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 60 minut

Ingredience

Lusk vanilky  1 ks
Bio citron 1 ks
Hruška 2 ks
Krupicový cukr 140 g
Skořice 1 ks
Mléko 250 ml
Instantní kukuřičná krupice na polentu 100 g
Vejce 3 ks
Přepuštěné máslo 2-3 lžíce


POSTUP
Z vanilky vyškrabeme špičkou ostrého nože semínka. Z citronu škrabkou odloupneme asi 5 cm kousek kůry, zbylou kůru ostrouháme a šťávu vymačkáme. Hrušky oloupeme, rozkrojíme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na silnější klínky. Zakapeme citronovou šťávou, aby nehnědly.

V silnostěnném kastrolu necháme pozvolna zkaramelizovat 90 g cukru. Opatrně vmícháme 200 ml vody a rozvaříme na hustší karamel. Přidáme do nej hrušky, semínka vanilky i lusk, skořici a proužek citronové kůry. Na středním plameni povaříme 5 až 10 minut, aby hrušky zůstali pevné. Vyjmeme je z kastrolu a karamelovou šťávu ještě 5 minut povaříme, pak do ní vrátíme hrušky.

Mléko svaříme se špetkou soli, strouhanou kůrou a 150 ml vody. Pramínkem vsypeme kukuřičnou krupici a za stálého míchani vaříme 10 minut až vznikne kaše. Polentu necháme vychladnout.

Vejce oddělte. Žloutek se zbylým cukrem vyšleháme do pěny a pak k ní vmícháme polentu. Bílky vyšleháme dotuha a vetřeme ke směsi. Na rozehřáté pánvi s trochu másla osmahneme lívanečky.

Hotové lívanečky ihned podáváme s karamelizovanými hruškami, zakápnuté trochou karamelové šťávy.

TIP
- Místo hrušek můžeme použit jablka.
 
 
 
 
 
Ingredience:

hrušky mléko vejce