Skořicová bábovka s brusinkami

Skořicová bábovka s brusinkami
Obtížnost: střední | Porce: 6 | Čas: 90 minut

Ingredience

Mouka hladká   300 g
Vejce    2 ks
Cukr třtinový   250 g
Krupicový cukr   100 g
Máslo    160 g
Mletá skořice   1 lžička
Prášek do pečiva  10 g
Jedlá soda   5 g
Vlašské ořechy   150 g
Zakysaná smetana  240 g
Sušené brusinky  150 g
Moučkový cukr   50 g
Javorový sirup   50 ml

POSTUP
 
Smícháme 50g mouky, 125g třtinového cukru, ½ lžičky skořice, nasekané a opražené vlašské ořechy a 50g másla. Z těchto surovin vypracujeme prsty drobenku a odložíme stranou.

Zbylé máslo vyšleháme mixérem do pěny, přidáme krupicový cukr a pokračujeme ve šlehání. Následně zašleháváme jedno vejce po druhém, poté zašleháme zakysanou smetanu, zbylou mouku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. Na konec přimícháme do hotového těsta brusinky.

Troubu předehřejeme na 170°C. Těsto lijeme do vymazané bábovkové formy tímto postupem: nalijeme 1/3 těsta, posypeme polovinou drobenky, 2/3 těsta a posypeme druhou polovinou drobenky a nakonec poslední třetinou těsta zakončíme. Pečeme cca 1 hodinu. Jestli je bábovka hotová zjistíme zapíchnutím špejle do bábovky. Musíme jí vytáhnout čistou.

Bábovku necháme vychladnout a poté polijeme polevou, kterou připravíme smícháním javorového sirupu s moučkovým cukrem.

TIP
- Brusinky můžeme použít i mražené ale po rozmrznutí je musíme nechat okapat a obalit v hladké mouce.