Valašský kontrabáš

Valašský kontrabáš

 

Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 60 minut

Ingredience

Pohanka  400 g 
Voda  1 l 
Brambory typu B  1 kg 
Česneku  4 stroužky 
Cibule  1 ks
Uzeného masa  300 g 
Sádla  3 lžíce
Sůl   
Pepř  
Majoránky  1 lžíce
Tvrdého sýra  200 g
Čerstvé petrželky  1 hrst

POSTUP

Pohanku proplachneme, dáme do hrnce a přelijeme 1 litrem vroucí vody. Vaříme 2 - 3 minuty a pák necháme v teple dojit.

Brambory oloupáme, nakrájíme a v osolené vodě uvaříme doměkka.

Mezitím česnek nakrájíme na plátky a oloupanou cibuli a uzené maso na kostičky. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla a osmáhneme na něm cibuli, přidáme česnek a uzené maso. Po chvíli přidáme uvařenou pohanku, ochutíme soli, pepřem a majoránkou. Nakonec vmícháme uvařené, scezené brambory.

Přendáme do pekáče vymazaného zbylým sádlem. Posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Pečeme 15 - 20 min  na 200°C nebo dozlatova.

Hotový kontrabáš podáváme posypaný petrželkou s kysaným zelím nebo s nakládanou okurkou.

TIP
- Pro vegetariánskou variantu vynecháme uzené máso a nahrádime sádlo rostlinným olejem