Domácí toastový chléb

Domácí toastový chléb

Suroviny:

  • 50 g másla
  • 450 ml vlažné vody
  • 30 g čerstvého droždí
  • 750 g hladké mouky
  • 14 g soli
  • olej na vymazání formy
  • forma na biskupský chlebíček o rozměrech 30x10x10

 

Příprava:

Máslo necháme povolit při pokojové teplotě.

Do mísy nalijeme vodu a rozdrobíme do ní droždí. Následně přisypeme mouku, sůl a máslo. Vložíme do robota s hnětacím hákem a necháme pracovat asi 10 minut, dokud nevznikne jemné, hladké těsto. Pokud nemáme robota, lze samozřejmě vše zadělat tak, jak jsme zvyklí u kynutého těsta. 

Vál zlehka posypeme moukou, těsto na něj vyklopíme, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.

Formu na biskupský chlebíček vymažeme olejem.

Poté těsto propracujeme a rozdělíme na osminy. Každý díl smotáme do kuličky a po dvou vkládáme do formy. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout 40-50 minut tak, aby těsto přelezlo formu o pár cm.

Troubu rozpálíme na 250°C a na spodní rošt vložíme starý plech (zkušení pekaři chleba už vědí k čemu – k zapaření).

Chleba ve formě vložíme do trouby na střední rošt, do plechu pod ním chrstneme asi deci vody, čímž zapaříme troubu a rychle zavřeme dvířka. Pečeme asi 3 minuty, pak troubu na chvíli otevřeme, odvětráme, snížíme na 170°C a pečeme 35 minut do světle hnědé barvy.

Chléb vyklopíme z formy na mřížku a necháme vychladnout.

 

foto: pradobroty.cz 

 

Ingredience: