Jemná paštika z kachních jater s meruňkovým chutney a malinami

Jemná paštika z kachních jater s meruňkovým chutney a malinami

Suroviny:

200 g kachních jater
200 g másla
100 g cukru
10 ml koňaku   
8 meruněk
1 citron
12 čerstvých malin
4 lžíce medu
2 vejce
1 stroužek česneku
3 větvičky tymiánu
5 g soli
1 g pepře

 

POSTUP:

Očištěná játra rozmixujeme tyčovým mixérem společně s vejci, česnekem a nasekaným tymiánem. Následně přilijeme teplé, rozpuštěné máslo a koňak, osolíme a opepříme. Vybranou formu vyložíme potravinovou folií a směs do ní přelijeme. Pečeme ve vodní lázni na 85 °C zhruba 40 minut, případně déle. Paštika by měla být na dotyk pružná, nikoli vodová. Necháme ji vychladnout do druhého dne.  Z cukru a medu v rendlíku připravíme světlý karamel, do kterého přidáme meruňky nakrájené na malé kostičky, krátce provaříme a dochutíme citronovou šťávou. K paštice podáváme vychladlé meruňkové chutney s čerstvými malinami.

 

Tip sommeliera: „Tato delikátní jemná úprava paštiky z kachních jater si žádá víno, které má lehký charakter, jemnou vůni po sušených meruňkách a drobném lesním ovoci. Příjemná, svěží kyselina a nižší podíl alkoholu znamenitého Víno Mikulov Sommelier Club Sylvánského zeleného 2018 kabinet tvoří ideální kombinaci k tomuto báječnému předkrmu,“ radí sommelier Petr Mašek.