Lasagne ze sladkých brambor

Lasagne ze sladkých brambor

SUROVINY

 

POSTUP

1) Troubu předehřejte na 185 °C. Batáty očistěte a nakrájejte, nebo nastrouhejte na tenké plátky (cca 2–3 mm). Cibuli s česnekem oloupejte, cibuli nasekejte najemno a česnek nastrouhejte najemno.
2) V misce smíchejte cottage s vejcem, lžičkou oregana, solí a pepřem a dejte stranou.
3) V hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte najemno nasekanou cibuli a opékejte ji 2–3 minuty na středním plameni. K cibuli přidejte nastrouhané stroužky česneku a opékejte ještě další 1 minutu. Do pánve přidejte mleté maso a opékejte dalších cca 10 minut. Poté přidejte tymián, rozmarýn a loupaná rajčata, směs zamíchejte a odstavte.
4) Připravte si zapékací mísu (20 cm × 40 cm). První vrstvu vytvořte z ½ batátových plátků. Vyskládejte je na dno zapékací mísy, přelijte je ½ masové směsi a rovnoměrně rozprostřete po povrchu batát. Poté na masovou směs rovnoměrně navrstvěte ½ cottage směsi. Všechny tyto kroky ještě jednou zopakujte a poslední vrstvu posypte strouhanou mozzarellou.
5) Zapékaci mísu vložte do předehřáté trouby a pečte při 175–185 °C 35–40 minut.
6) Hotové lasagne rozdělte do 6 talířů a podávejte.
 
TIP! Pro vegetariánskou variantu lasagní opečte místo masa najemno nasekanou cuketu a lilek.