První lekce etikety: Stolujeme na úrovni

První lekce etikety: Stolujeme na úrovni

Ať už máte před sebou návštěvu tchýně, nebo čekáte ještě větší a důležitější návštěvu, určitě chcete udělat jen ten nejlepší dojem. Poradíme vám, jak prostřít a stolovat podle pravidel etikety. Protože jídlo přeci musí mít nějakou úroveň! Základem je dokona


Ať už máte před sebou návštěvu tchýně, nebo čekáte ještě větší a důležitější návštěvu, určitě chcete udělat jen ten nejlepší dojem. Poradíme vám, jak prostřít a stolovat podle pravidel etikety. Protože jídlo přeci musí mít nějakou úroveň!

Základem je dokonalá čistota

Dokonale nazdobený stůl a jídelní příbory na správném místě jistě udělají krásný dojem. Ten ale může leccos pokazit. Třeba, šmouha nebo dokonce špatně umytý otisk rtů na skleničce udělá takový dojem, že to už ničím nenapravíte. A na takové faux-pas se jen tak nezapomíná. Takže než stůl prostřete, nádobí i sady příborů pečlivě vyleštěte a použijte jen ty nejhezčí a sladěné kousky.

Pozor na ruce

Že se nesluší u stolu nahlas přežvykovat, mlaskat nebo srkat vám nejspíš říkat nemusíme. Ale jsou pravidla etikety, která zná málokdo. A když k vám dorazí vážení hosté, stojí za to je dodržovat.

Při jídle byste nikdy neměli opírat lokty o stůl. Držte je u těla a nikdy k jídlu nepoužívejte ruce. Výjimku tvoří drůbeží maso s kostí, případně mořské plody – tam si rukama pomoci můžete.

Kam co patří?

Nesprávné použití a rozmístění příborů je pořádný společenský trapas. Každý chod má mít svůj příbor a jejich rozmístění by mělo odpovídat pořadí chodů směrem k talíři.

Pokud chystáte večeři zahrnující polévku, hlavní chod, salát a dezert, postupujte následovně: nůž je na pravé straně talíře a jeho ostří směřuje směrem dovnitř, vedle něj patří lžíce a na levou stranu talíře zase vidlička na hlavní chod. Vedle této vidličky patří druhá menší vidlička na salát. Lžička na dezert patří nad talíř.

Tip: Příbory, nádobí, jídelní sady talířů a další stolovací potřeby pořídíte za super ceny na vetroshop.cz.

Na co ještě nezapomenout?

  • Slavnostní atmosféru vytvoříte pomocí svícnu uprostřed stolu, kde by se měla nacházet také solnička s pepřenkou a dalšími dochucovadly.

  • Nezapomeňte také na ubrousky – zvolit můžete elegantní bílé textilní nebo papírové. Pokud sáhnete po papírových ubrouscích, zvolte raději dražší a klidně barevnou variantu, která bude ladit se zbytkem dekorace.

  • Každý z hostů by měl mít před sebou zvlášť sklenici na vodu a sklenici na víno, případně jiný nápoj.

  • Pokud budete sami jídlo servírovat, vždy k hostům přistupujte z jejich pravé strany.

Držíme palce!