Bezlepková dieta a její (ne)výhody

Bezlepková dieta a její (ne)výhody

Nejenom díky celebritám, ale i sportovním nadšencům se lepek dostává do kolonky nežádoucích potravin. Jak na to ale může zareagovat naše tělo a je lepek ve stravě každého z nás nezbytný? Není to tak dlouho, když se lepku vyhýbali jen lidé, kteří na něj mají alergii. Nesn


Nejenom díky celebritám, ale i sportovním nadšencům se lepek dostává do kolonky nežádoucích potravin. Jak na to ale může zareagovat naše tělo a je lepek ve stravě každého z nás nezbytný?

lepekNení to tak dlouho, když se lepku vyhýbali jen lidé, kteří na něj mají alergii. Nesnášenlivost se může projevovat různými způsoby, nejhorší variantou je celiakie jako taková. Tedy chronické onemocnění sliznice tenkého střeva. Celiakie je doposud nevyléčitelná, avšak při absolutním vynechání lepku ve stravě, veškeré příznaky nemoci vymizí.

Co je to lepek?

Lepek neboli gluten je označení bílkoviny obsažené v pšenici, žitu, ječmeni i ovsu. Jakmile tedy ze stravy vyloučíte veškeré potraviny, které lepek obsahují, je nasnadě, že zhubnete stejně, jako celebrity. Je to však naprosto bezpečné a zdravé?

Může bezlepková dieta ublížit?

Tělu bezlepkovou dietu, či detox chcete-li, můžete s klidným srdcem alespoň z času na čas dopřát. Ulevíte mu, pročistíte a velmi pravděpodobně se zbavíte únavy, která vás dlouhodobě trápí. Navíc se můžete zbavit i alergie, o které jste doposud nevěděli, odkud se bere a co ji způsobuje.

Lepek dnes a v minulosti

Dnešní obiloviny obsahují mnohem více lepku než dříve. Ona snaha vyšlechtit vše co nejrychleji, vedla k tomu, že je obsah lepku mnohem vyšší než za dob našich maminek a babiček. Nakonec ho tedy sníme mnohonásobně každý den víc, než naši předci.

Čím lepek nahradit?lepek1

Ideálním řešení je nahradit obiloviny obsahující lepek například pohankou. Vhodná je rovněž quiona, hnědá rýže, amarant, oves či jáhly. Tyto obiloviny nutričně spadají mezi superpotraviny, které nezatěžují organismus a dopřejí vám dostatek energie. Výhodou je, že tyto zrna můžete chutně připravit ve sladké i slané variantě, můžete je vařit, zapékat a přidávat si k nim vše, co máte rádi. Nejdéle a nejlépe udržované potraviny jsou ve skleněných nádobách, které navíc designově ladí snad do každé kuchyně. A jak to máte s lepkem vy? Omezujete ho ve stravě, nebo na něj máte přímo alergii?