eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Jak je to s konzumací mléka? Je nebo není zdravá?

Autor: Jana — 9. 3. 2017

Kontroverzní téma zejména posledních let je na paškále každou chvíli. Dva tábory s odlišným názorem. Kde je pravda?

Ještě v dětství jsme pili mléko běžně. Stejně tak po celý život generace před námi. Nyní se ale mnozí z nás staví k mléku zády. Všeobecně se dnes tvrdí, že jeho konzumace způsobuje zdravotní problémy.

Lidé, kteří konzumaci mléka odsuzují, mají obvykle intoleranci mléka nebo jsou alergičtí na některou z jeho složek – laktózu, kasein a další. Mají však i další důvody, proč mléko přestat konzumovat…

Historie mléka

Historie kravského mléka spadá zhruba 6500 let zpátky do zemí Egypta a Indie, kdy místní zemědělci domestikovali původní druhy turů. Mléko v té době pili pouze čerstvé a jen v období, kdy byla kráva v laktačním cyklu. Neexistovala denní konzumace mléka. Ta přišla až v 50. letech dvacátého století, kdy mediální propagace zvyšovala jeho konzumaci a lepší prodej mléka z velkochovů. Rovněž jsou lidé z tohoto pomezí zdravotně přizpůsobenější na kravské mléko než lidé z Evropy, což platí do dnes.

Mléko a kalcium, bílkoviny a vitamíny

Tyto tři věci jsou obvykle důvodem, proč zejména starší generace tvrdí, jak je nezbytné mléko pít. Ostatně vápník potřebujeme pro zdravé kosti, to je naprostý fakt. Z druhého pohledu však některé studie tvrdí, že právě přílišné množství vápníku v mléce při pravidelné konzumaci způsobuje porušení acidobazické rovnováhy, která je původcem snížené schopnosti metabolizovat vápník a dále vede k nadměrnému vylučování vitamínu D společně s vápníkem z těla ven. Aby se vápník v kostech dobře usadil, potřebuje k tomu právě vitamín D. Vzniká tedy poměrně jednoduchá rovnice – myslíme si, že mlékem vápník dodáme, ale daným procesem ho z těla ještě více vyloučíme.

Mléko a kasein

Mléčná bílkovina, tedy kasein je v mléce zastoupen velkým podílem a u dospělého člověka způsobuje velký problém v rámci vstřebatelnosti vápníku. Novorozenci a batolata mají oproti dospělým enzym chymosin, který kasein štěpí. To však dospělé tělo již nedokáže, proto má tělo problém s jeho trávením.

Mléko a bílkoviny všeobecně

Je to zejména kravské mléko, díky němuž do těla dostáváme nadměrné množství bílkovin, se kterými si tělo neví rady. V takových případech pak dochází k již zmíněným nemocem. Nejčastěji jsou to trávící problémy a problémy s játry. A podle některých studií má 60 % obyvatel problém s trávením mléčných bílkovin.

Možná bychom se měli zamyslet nad stoupajícím počtem civilizačních chorob a množstvím zkonzumovaného mléka na světě.

Mléko a laktóza

Jestliže tělo není schopné trávit mléčný cukr, tedy laktázu, dochází k jeho rozkladu za pomoci bakterií, které způsobují narušení střevní mikroflóry, a to zejména v tlustém střevě. A alergie na laktózu stoupá až děsivou rychlostí.

Mléko a pasterizace

Pasterizace je nezbytná pro snížení rizika přenosu chorob. Když jsou krávy krmeny například GMO sójou místo skutečné trávy, pak vzniká vyšší riziko nakažení mléka různými patogeny. Pasterizace navíc napomáhá prodejcům, aby mohli mléčné výrobky a mléko samotné udržovat na skladech co nejdéle.

Otázku růstových hormonů, širokospektrálních antibiotik a dalších rizik, které jsou zcela běžně přítomny v těle krav, necháme již na zvážení každého z vás. Mnozí lidé také nepijí mléko z vlastního přesvědčení kvůli špatnému zacházení se skotem všeobecně, mnozí kvůli vlastnímu zdraví. A na které straně stojíte vy? Podělte se s námi o váš názor.

 

zdroj a více informací najdete například zde.

Sdílejte tento článek


Komentáře uzavřeny.

Komentovat

Reklama

Reklama

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace