eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Jak poznat pravé celozrnné pečivo

Autor: admin — 30. 5. 2011

Je to paradox: v písničce našich prababiček se zpívá: hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den, ale vdolky z bílé mouky jenom jednou za týden. Pro naše předky bylo pečivo z bílé mouky vzácností, patřilo na sváteční stůl, zatímco jinak se jedly výrobky z celozrnné mouky. Dnes je ale naopak celozrnná mouka dražší, což výrobce vede k tomu, aby své výrobky z mouky bílé vydávali za celozrnné pečivo.

Jak potom v obchodě poznat, které pečivo je celozrnné a které nikoliv? Rohlík může mít tmavou barvu, to ale ještě neznamená, že je upečený z celozrnné mouky. Výrobce mohl sáhnout po bílé mouce a dobarvit ji například praženým ječmenem, žitem či karamelem. Naopak celozrnné pečivo ani nemusí být vysloveně tmavé, výrobce mohl naopak použít světlejší celozrnnou mouku.  Taky žitný chleba má šedou barvu. Nenechte se zmást ani tím, když je houska posypaná semínky či zrníčky. To ještě neznamená, že pod nimi je celozrnná mouka.

Klíčová rada tedy zní: ať už hledáte celozrnné pečivo nebo cereálie, řiďte se především názvem výrobku. Musí se jmenovat celozrnný, všechny ostatní názvy jako je tmavé, vícezrnné či cereální pečivo celozrnnost negarantují. Dále se zaměřte na složení výrobku. Rohlík upečený z celého zrna, tedy takového, které obsahuje i klíček a slupku, musí obsahovat nejméně 80 procent celozrnné mouky. Někdy na etiketě nenajdete ani název ani procenta, jen výčet surovin. Pak musí být celozrnná mouka uvedena na prvním místě, protože zákon ukládá povinnost jako první uvést tu složku, které je nejvíce. U nebaleného pečiva je prodejce povinen předložit vám dokumentaci prokazující složení výrobku. Jasně, shánějte ale někoho, kdo vám to řekne ve velkém hypermarketu.

A proč je celozrnné pečivo tak dobré a zdravé? Rozdíl je ve vláknině a v obsahu vitamínů. Bílá mouka je zbavena slupky a klíčku, a právě ty jsou na vlákninu a vitamíny bohaté. A vláknina, to je nestravitelná část potravin, která je prospěšná pro práci střeva. Zároveň výrobek díky ní bude mít nižší glykemický index, což je číslo, které vyjadřuje s jakou rychlostí se glukóza dostává konzumentovi do krve. Čili pro štíhlou línii celé zrno.

Text: mž

Sdílejte tento článek


Komentáře uzavřeny.

Komentovat

Reklama

Reklama

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace