Zajímavosti ze světa zmrzliny

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kolik toho ale o zmrzlině vlastně víte? Shromáždili jsme pro vás několik zajímavostí pro pobavení, tak se na chvíli posaďte do stínu, vychutnejte si kopeček chladivé sladkosti a počtěte si!

Klasický kopeček zmrzliny člověku „zabere“ asi padesát líznutí. Nejoblíbenější příchuť na světě je klasická vanilková.

Zmrzlina a historie

Největší porci zmrzliny vyrobili v roce 1988 v kanadském Edmontonu a vážila kolem 24 tun. Do výroby
i následného spořádání této obří lahůdky se zapojilo celé město. Zmrzlina vznikla už v antickém Římě, ale mezi širší veřejnost se zmrzlina dostala poprvé ve Francii v roce 1660. Do Ameriky se zmrzlina dostala kolem roku 1700, nejprve jako lahůdka pouze pro vyšší vrstvy, ale později se stala skoro nejoblíbenějším dezertem Američanů. Se zmrzlinou se také slavilo vítězství v II. Světové válce. Kornout byl „vynalezen“ v roce 1904 v St. Luis. Zmrzlinářovi prý došlo nádobí a tak poprosil svého přítele pekaře, aby mu zatočil vafle do kornoutů. Tohle řešení, jakkoli bylo „z nouze cnost“, se ihned začalo těšit oblibě.

Neuvěřitelné!

Nutriční poradce v Itálii ve skutečnosti sestavil dietu založenou na konzumaci zmrzliny – a dokonce měla
u některých jeho klientů velký úspěch! Nejpodivnější příchutě zmrzliny? No, už jste zkoušeli pivovou nebo parmazánovou zmrzlinu? Ne? To je asi dobře, když se nad tím zamyslíte, ale takové příchutě skutečně existují. Nejslavnější anglická zmrzlinárna si dokonce udělala velký problém a způsobila nebývalou kontroverzi, když pod názvem Baby Gaga  představila zmrzlinu s příchutí mateřského mléka. Zpěvačka Lady Gaga, jejíž jméno měla zmrzlina připomínat, si dokonce vysoudila odškodnění.

 

 

 

 

 

 

Text: Natalie K
Foto: Pixabay.com

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama