eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Karamelové domácí větrníky. Ty prostě musíte zkusit!

Autor: Markéta — 15. 4. 2014

Nemohla jsem si nevšimnout, že spousta z vás byla nadšena recepty na dortíky, které se běžně prodávají v cukrárnách. A dnes tu pro vás mám další, taktéž dokonalý recept a to na domácí větrníky. Jakmile si je jednou připravíte doma, do cukrárny už pro ně nepůjdete.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suroviny:

Na těsto:

  • 300 ml vody
  • 125 ml oleje
  • špetka soli
  • 250 g hladké mouky
  • 6 vajec

Vanilkový krém:

  • 500 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 100 ml smetany ke šlehání

Karamelová náplň a poleva:

  • 250 cukru
  • 750 ml smetany ke šlehání

Postup:

Den předem si připravíme karamelovou šlehačku. Zkaramelizujeme cukr a přilijeme k němu 500 ml šlehačky. Musíme míchat, dokud se všechen karamelizovaný cukr nerozpustí. Pak necháme vychladnout a do druhého dne uložíme v lednici. Troubu předehřejeme na 200°C. Na těsto si v hrnci přivedeme k varu vodu, olej a sůl, naráz k nim vsypeme mouku. Stále mícháme, až se vytvoří koule těsta a na dně zůstane lehce napálená vrstva. Pak odstavíme z tepla a necháme lehce zchladnout. Po jednom vmícháme vejce, vždy až se to předchozí úplně spojí s těstem. Těstem nastříkáme na plech s pečícím papírem tvary větrníčků. Pečeme v troubě dozlatova asi 30 minut. Prvních 15 minut, než se větrníky nafouknou, se nesmí otevírat trouba, jinak máme po cukroví.Upečené větrníčky hned, jak je můžeme vzít do ruky, rozřízneme a necháme vychladnout. Na krém mezitím uvaříme mléko, cukr a pudinkový prášek. Za promíchávání necháme tento hustší pudink vychladnout. 100 ml smetany ke šlehání proměníme ve šlehačku a opatrně ji zamícháme do vychladlého pudinku. Polovinu vychladlé karamelové šlehačky ušleháme spolu se zbylými 250ml. Na spodní díl větrníků nastříkáme vanilkový krém a na něj šlehačku. Vrchní díly větrníků namočíme ve zbytku karamelové šlehačky (pokud je moc tekutá, utřeme ji ještě s trochou cukru) a necháme zatuhnout.

Máte s tímto receptem zkušenosti, nebo jej plánujete brzy vyzkoušet? Podělte se s námi.

Markét ,)

Další skvělé recepty najdete na recepty.dokonalazena.cz

Sdílejte tento článek


Komentáře


Reklama

Reklama

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace