Karamelové domácí větrníky. Ty prostě musíte zkusit!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Nemohla jsem si nevšimnout, že spousta z vás byla nadšena recepty na dortíky, které se běžně prodávají v cukrárnách. A dnes tu pro vás mám další, taktéž dokonalý recept a to na domácí větrníky. Jakmile si je jednou připravíte doma, do cukrárny už pro ně nepůjdete.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suroviny:

Na těsto:

  • 300 ml vody
  • 125 ml oleje
  • špetka soli
  • 250 g hladké mouky
  • 6 vajec

Vanilkový krém:

  • 500 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 100 ml smetany ke šlehání

Karamelová náplň a poleva:

  • 250 cukru
  • 750 ml smetany ke šlehání

Postup:

Den předem si připravíme karamelovou šlehačku. Zkaramelizujeme cukr a přilijeme k němu 500 ml šlehačky. Musíme míchat, dokud se všechen karamelizovaný cukr nerozpustí. Pak necháme vychladnout a do druhého dne uložíme v lednici. Troubu předehřejeme na 200°C. Na těsto si v hrnci přivedeme k varu vodu, olej a sůl, naráz k nim vsypeme mouku. Stále mícháme, až se vytvoří koule těsta a na dně zůstane lehce napálená vrstva. Pak odstavíme z tepla a necháme lehce zchladnout. Po jednom vmícháme vejce, vždy až se to předchozí úplně spojí s těstem. Těstem nastříkáme na plech s pečícím papírem tvary větrníčků. Pečeme v troubě dozlatova asi 30 minut. Prvních 15 minut, než se větrníky nafouknou, se nesmí otevírat trouba, jinak máme po cukroví.Upečené větrníčky hned, jak je můžeme vzít do ruky, rozřízneme a necháme vychladnout. Na krém mezitím uvaříme mléko, cukr a pudinkový prášek. Za promíchávání necháme tento hustší pudink vychladnout. 100 ml smetany ke šlehání proměníme ve šlehačku a opatrně ji zamícháme do vychladlého pudinku. Polovinu vychladlé karamelové šlehačky ušleháme spolu se zbylými 250ml. Na spodní díl větrníků nastříkáme vanilkový krém a na něj šlehačku. Vrchní díly větrníků namočíme ve zbytku karamelové šlehačky (pokud je moc tekutá, utřeme ji ještě s trochou cukru) a necháme zatuhnout.

Máte s tímto receptem zkušenosti, nebo jej plánujete brzy vyzkoušet? Podělte se s námi.

Markét ,)

Další skvělé recepty najdete na recepty.dokonalazena.cz

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama