eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Domácí šunka, bez šunkovaru! Zkoušeli jste?

Autor: Markéta — 30. 5. 2014

V poslední době se roztrhl pytel s lidmi, kteří se chlubí vlastnoruční výrobou domácí šunky, z nového šunkovaru. Já osobně nejsem moc zastánce stovek robotů, které by lemovaly mou kuchyňskou linku a tak jsem zapátrala po návodu na výrobu šunky, bez onoho přístroje. 

tradicnirecepty cz

Suroviny:

  • 1/2 kg vepřové kýty
  • trocha pepře
  • trocha mletého kmínu
  • 10 g Pragandy (rychlosůl)
  • půl deci vody

Příprava:

Maso nakrájíme na kostky, přimícháme vše ostatní a necháme cca 2 dny v chladnu odležet. Poté řádně prohněteme, natlačíme do střeva na tlačenku (je třeba důkladně napěchovat po vrstvách), zavážeme a vaříme v hrnci s vodou 2 hodiny na 80° (je důležité, aby teplota vody byla neměnná). Poté vytáhneme, necháme vychladnout a dáme ztuhnout do ledničky, asi na hodinu. A máme hotovo.

Rychlosůl se dá samozřejmě nahradit i solí obyčejnou, ale byla jsem upozorněna, že v tom případě místo šunky z hrnce vytáhnu spíše dušené maso. Takže záleží na každém, podle uvážení, k jaké variantě se uchýlí…

Co vy? Děláte domácí šunku? Jaký je váš recept? Podělte se s námi v diskuzi.

 

Markét ,)

Sdílejte tento článek


Komentáře


Reklama

Reklama

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace