Vyzkoušejte další receptík od Pet

Vyzkoušejte další receptík od Pet

Bedly na kořenové zelenině Možná už Vám houby lezou krkem, ale letos už to bude asi naposledy (i když na italské houbové risotto by v zimě mohlo dojít : -)) … Dostala jsem opět zásilku bedel a zpracovala je v mém oblíbeném receptu. Omáčka může chutí mírně připomínat s


Bedly na kořenové zelenině

Možná už Vám houby lezou krkem, ale letos už to bude asi naposledy (i když na italské houbové risotto by v zimě mohlo dojít : -)) … Dostala jsem opět zásilku bedel a zpracovala je v mém oblíbeném receptu. Omáčka může chutí mírně připomínat svíčkovou, ale do té naší rodinné má ještě míle daleko. S knedlíkem, bramborem je to vynikající záležitost na podzimní dny (večery).   SUROVINY 250 g bedel (nevím, jak to může chutnat s jinými houbami, třeba žampiony…) 100 g nahrubo strouhané mrkve 100 g nahrubo strouhané petržele 100 g nahrubo strouhaného celeru 1 větší cibule, řepkový olej 3 lžíce rostlinného másla (nemusí být, ale je to samozřejmě lepší) 10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy 3 lžíce mouky na zahuštění – používám rýžovou bezlepkovou, ale pak tu omáčku posadíte vedle knedlíku a je to marný : -)   500 ml zeleninového vývaru, 200 ml rostlinné smetany, sůl, pepř, lžíce cukru, 3 lžíce převařeného octa (ať se nám omáčka nezdrcne)     V hrnci/ve woku rozehřejeme společně olej s máslem a přihodíme nadrobno pokrájenou cibuli, kterou restujeme na barvu. Přidáme kuličky nového koření (pokud je nemáme v pytlíku, ten přidáme případně později), nastrouhanou kořenovou zeleninu a restujeme společně třeba 10 minut, aby zelenina pustila chuť a omáčka jí byla plná.   Pokud se nám zelenina nebo i cibule zpočátku opéká nerovnoměrně, doženeme to podlitím vodou, kdy se nám barva zeleniny krásně sjednotí. V mezičase, kdy ale zeleninu občas stále mícháme, na větší kousky pokrájíme bedly. Houby se nám svaří, takže s nimi se opravdu nadrobno nekrájíme. Houby přidáme do směsi zeleniny. Vše společně zarestujeme a zaprášíme mokou, abychom omáčku zahustili. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, pepř, sůl a společně dusíme asi 20 minut, než nám změkne zelenina, houby a zavaří se mouka. Ke konci zalijeme smetanou a dochutíme lžící cukru a převařeným octem.    Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet