Vánoční klasika v moderním kabátě

Vánoční klasika v moderním kabátě

Vánoce klepají na dveře, proto neváhejte s přípravou voňavého cukroví už teď. Na žádném vánočním stole by nemělo chybět něco sladkého a samozřejmě ani kapr při štědrovečerní večeři. Pokud vám chybí inspirace, vyzkoušejte jeden z netradičních receptů, jehož z


Vánoce klepají na dveře, proto neváhejte s přípravou voňavého cukroví už teď. Na žádném vánočním stole by nemělo chybět něco sladkého a samozřejmě ani kapr při štědrovečerní večeři. Pokud vám chybí inspirace, vyzkoušejte jeden z netradičních receptů, jehož základem jsou kvalitní ingredience pro ještě lepší chuť. Zkuste je připravit z potravin značky kvality – například Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“, a uvidíte ten rozdíl. VÁNOČNÍ DORTÍKY NA ŠPEJLI (40 ks): Dortíky na špejli neboli cake pops se staly módní záležitostí, proto by letos neměly chybět ani u vás doma. Základem je dortový korpus. Stačí na ně ruce a chutná náplň, kterou můžete obměňovat. Nikdo pak nebude vědět, jaké vánoční překvapení se v jednotlivých dortících skrývá.  Výsledek určitě stojí za to. Ingredience na korpus: -140 g hladké mouky -50 g mletých mandlí -100 g krupicového cukru -2 lžičky kypřicího prášku do perníku -1 vanilkový cukr -4 lžičky skořice -2 vejce -100 g rozpuštěného másla -120 ml mléka -50 ml rumu + 3 lžíce rumu navíc Ingredience na krém: -250 g plnotučného tvarohu ve vaničce -1 lžička citronové kůry -1 vanilkový cukr -1 lžička skořice Ingredience na polevu a zdobení: -400 g čokolády (bílé, mléčné nebo hořké) -jedlé dekorace -špejle nebo tyčky na lízátka Postup: 1) Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté. 2) Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem. 3) Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout. 4) Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí. 5) Vychladlý korpus rozdrolte rukama nebo ho rozmixujte v mixeru. 6) Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké. 7) Kuličky nechte vychladit v lednici. 8) Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě. 9) Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte. 10) Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat. TIP: Na přípravu dortíků můžete použít například i bábovku nebo odřezky z dortu, které vám zbyly z pečení.   SUŠENKOVÉ STROMEČKY (10–15 ks) V jednoduchosti je krása. Tyhle voňavé sušenky můžete chodit ujídat jen tak samostatně nebo z nich, pomocí krému, udělat vánoční stromeček. Ať se rozhodnete pro jakoukoli variantu, tohle cukroví nádherně voní po vanilce, která dovede navodit tu správnou vánoční atmosféru. Ingredience na sušenky: -110 g hladké mouky -60 g změklého másla -2 lžíce cukru krupice -2 lžičky sušeného zázvoru -špetka jedlé sody -1 žloutek Ingredience na krém: -150 g změklého másla -80 g moučkového cukru -50 g bílé čokolády -1 vanilkový lusk Ingredience na zdobení: -barevné kuličky nebo perličky -jedlé hvězdičky Postup: 1) Ze všech ingrediencí na sušenky vypracujte hladké těsto. 2) Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 1 hodinu do lednice. 3) Vychlazené těsto vyválejte a vykrajujte z něj kolečka o třech velikostech. 4) Sušenky pečte na 180 °C dozlatova. 5) Než sušenky vychladnou, připravte si krém. Vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem a zrníčky vanilkového lusku. 6) Do krému zašlehejte rozpuštěnou bílou čokoládu. 7) Krémem naplňte cukrářský sáček a slepujte sušenky do tvaru stromečku. 8) Stromečky zdobte po stranách kuličkami a na vrch přidejte jedlou hvězdičku. TIP: Prázdný vanilkový lusk vložte do dózy s cukrem a za pár dní tak získáte domácí vanilkový cukr.   KAPŘÍ HRANOLKY Vánoce bez kapra? To by nebylo ono. Záleží jen na vás, jakému způsobu přípravy dáváte přednost. Vůně smažených rybích hranolků je lákadlem hlavně pro toho, kdo si chce pochutnat na rybě bez kostí. Zamilují si je i děti, pro které je slovo „hranolky“ téměř magické. Ingredience: -500 g kapřích filetů -3 stroužky česneku -1 lžička soli -100 ml bílého vína -50 ml worcestrové omáčky Ingredience na obalení a smažení: -50 g hladké mouky -30 g strouhanky -1 lžíce škrobu -lžička sladké papriky -1 lžička mletého zázvoru -1 lžička mletého kmínu -olej na smažení Postup: 1) Filety nakrájejte na 1 cm silné nudličky, a pokud je potřeba, zbavte je kůže. 2) V misce smíchejte víno, worcester, sůl a prolisovaný česnek. Do této marinády alespoň na hodinu naložte kapra. 3) V jiné nádobě smíchejte všechny ingredience na obalení. 4) Marinované kousky kapra obalte v připravené směsi a na oleji smažte dozlatova.   SILVESTROVSKÉ TYČINKY SE SÝROVÝM DIPEM (2 plechy) Konec roku je tu a vy přemýšlíte, co rychle připravit pro příchozí hosty? Vše důležité najdete v ledničce. Hoďte za hlavu zdlouhavou přípravu chlebíčků a v několika krocích vykouzlete stylové občerstvení. Ingredience na tyčinky: -350 g hladké mouky -150 ml vlažné vody -3 lžíce oleje -1 lžička soli -½ lžičky cukru -8 g droždí Ingredience na sýrový dip: -100 g zakysané smetany -1 lžíce majonézy -60 g modrého sýra -lžička citronové kůry -sůl, pepř Postup: 1) V míse smíchejte mouku se solí. 2) Do středu mouky udělejte důlek a do něj vlijte vodu a olej. Přidejte nadrolené droždí a cukr. Nechte pár minut odstát. 3) Poté vypracujte pružné těsto. 4) Z těsta tvarujte tenké tyčinky a ty skládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. 5) Tyčinky pečte dozlatova na 200 °C asi 15 min. 6) Během pečení si připravte si sýrový dip. V misce rozmačkejte modrý sýr s majonézou. 7) Sýrovou směs smíchejte se zakysanou smetanou a přidejte citronovou kůru. 8) Dochuťte solí a pepřem a podávejte s křupavými tyčinkami.     O značce „Klasa“ Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti ji mohou spotřebitelé nalézt na obalech u více než devět set produktů od více než dvou set českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách www.eklasa.cz.   O značce „Regionální potravina“ Již osmým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou zatím vybírat z 520 oceněných produktů od 378 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.   O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“ Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Jedná se sice o český předpis, ovšem tímto znakem nemusí být označeny jenom potraviny s původem v naší zemi. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat.   O značce „Ekologická produkce“ „Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.   O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP) Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:
  • Zaručené tradiční speciality (ZTS)
  • Chráněné označením původu (CHOP)
  • Chráněné zeměpisné označení (CHZO)