Připravte si chuťovky s krémovým tónem

Připravte si chuťovky s krémovým tónem

Ačkoliv nám pořádná zima už pomalu šlape na paty, stále je tu oblíbená sezóna dýní. Věděli jste, že dýni Hokkaidó se jako jediné nemusí loupat slupka, protože tepelnou úpravou dokonale změkne? Svou lehce oříškovou chutí je všestrannou ingrediencí, jež se hodí do polé


Ačkoliv nám pořádná zima už pomalu šlape na paty, stále je tu oblíbená sezóna dýní. Věděli jste, že dýni Hokkaidó se jako jediné nemusí loupat slupka, protože tepelnou úpravou dokonale změkne? Svou lehce oříškovou chutí je všestrannou ingrediencí, jež se hodí do polévek, omáček nebo marmelád. Vyzkoušejte blahodárné účinky dýně ve spojení s lahodným lososem a krémovým likérem. Zbyde-li vám ještě místo, sáhněte po neméně zdravém avokádu a naplňte ho foie gras marinovanými v Baileys!  

Dýňová polévka s kokosovým mlékem, uzeným lososem a Baileys

Ingredience: 250 g dýně Hokkaidó 80 g cibule 30 g zázvoru 1 ks citron 1 citronová tráva 100 g jablka 200 ml kokosového mléka 0, 05 ml Baileys Original 500 ml zeleninového či kuřecího vývaru 1 pol. lžíce medu 3 ks limetového listí dýňová semínka 20 g rakytníku 20 ml dýňového oleje sůl, pepř 100 ml olivového oleje 100 g uzeného lososa   Postup: 1) Dýni rozpulte, zbavte semínek a i se slupkou vložte do pekáče. Pokapejte medem, olivovým olejem, osolte a opepřete. 2) Dýni přikryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte asi 40 minut při 180 stupních. 3) V hrnci rozpalte olivový olej. Cibuli, zázvor, jablko se slupkou a citronovou trávu nakrájejte nahrubo a spolu s limetkovým listím přidejte do hrnce a zarestujte. 4) Zalijte kokosovým mlékem, Baileys a přilijte připravený vývar. 5) Do vývaru vymačkejte šťávu z citronu, přistrouhejte kůru a osolte. 6) Dýni vyjměte z trouby, vložte do hrnce a povařte až 20 minut. 7) Polévku promixujte, propasírujte a dochuťte medem, solí a případně špetkou strouhaného zázvoru. 8) Servírujte do hlubokého talíře a ozdobte kuličky rakytníku, trhaným lososem, dýňovým olejem a semínky z dýně.  

Avokádo s kachními játry marinovanými v Baileys Original

Ingredience:   2 ks avokáda 150 g foie gras sůl, pepř, chilli 100 ml Baileys Original 100 g černé rýže špetka římského kmínu citronová kůra z jednoho citronu 30 ml sojové omáčky 100 ml kokosového mléka 80 g sekaných arašídů 20 g koriandru, olivový olej     Postup: 1) Ve větším množství osolené vody uvařte rýži doměkka a propláchněte pod studenou vodou. 2) Nechte okapat, přemístěte na plech a usušte na 80 stupňů v troubě. 3) Poté rýži usmažte na rozpáleném oleji. Přidejte sůl, citronovou kůru, chilli, římský kmín a zamíchejte. 4) Foie gras odžilkujte, řádně zalijte Baileys, přidejte sůl a nechte půl dne marinovat v lednici. 5) Poté játra postupně odlupujte a tvořte jednotlivé kuličky ve tvaru pecky avokáda, které zabalte do fresh folie. 6) Avokádo rozpulte, pomocí nože vyloupněte pecku a odstraňte slupku. Pokapejte citronem, osolte, přidejte nasekaný koriandr a zalijte sojovou omáčkou. 7) Místo pecky vložte připravená játra foie gras a pokapejte olivovým olejem. Otočte řeznou stranou na plech, posypejte rýží a rukou udusejte. 8) Do mixéru vložte arašídy, kokosové mléko, sůl a zbylá játra foie gras s marinádou a rozmixujte. Omáčku nalijte do spodu talíře, položte na ní avokádo a zalijte zbylou sojovou omáčkou a dozdobte koriandrem.