Oslaďte si podzim s čokoládou

Oslaďte si podzim s čokoládou

Když se řekne čokoláda, tak si jistě většina z nás představí tabulku hořké čokolády lahodné chuti. Tomu tak zpočátku nebylo, čokoláda byla úplně jiná a dnes bychom snad ani za čokoládu nepovažovali. Kde se vlastně vzal název čokoláda nebo kakao? Název kakao v


Když se řekne čokoláda, tak si jistě většina z nás představí tabulku hořké čokolády lahodné chuti. Tomu tak zpočátku nebylo, čokoláda byla úplně jiná a dnes bychom snad ani za čokoládu nepovažovali.

Zapomeňte na čokotabu155624899

Kde se vlastně vzal název čokoláda nebo kakao?

Název kakao vzniklo ze slova "Kakawa", které má původ z mixtécko-zapotécké řeči Olméků. Slovo čokoláda vzniklo ze slova "xocoatl", toto oznáčení má původ u Aztéků. Xocoatl byl výraz těžko vyslovitelný pro Evropany, tak tento výraz přemenili na "čokoláda". Čokoláda je velmi dobrá v kombinaci s kávou či čajem a v posledních letech je velmi oblíbená souhra čokolády s vínem. K tmavé tabulce doporučujeme silná červená vína s vyšším obsahem alkoholu a k čokoládě mléčné jsou zase vhodnější ovocná bílá vína. Nesmíme opomenout vysokoprocentní alkohol, jako je whisky, koňak nebo rum v kombinaci s čokoládou s vyšším obsahem kakaa. Mezi luxusní čokolády patří samozřejmě čokolády s chilli, které se stávají čím dál tím oblíbenější. Čokoláda s chilli může být pro většinu z nás nepředstavitelná kombinace, ale z vlastních zkušeností můžeme potvrdit, že se jedná o exotický zážitek. Poprvé dovezl čokoládu s chilli do Evropy španělský mořeplavec Hernán Cortés v 16. století.

Základní druhy čokolád jsou: Tmavá, Mléčná a Bílá.Zapomeňte na čokotabu 78629003

Tmavéčokolády určitě patří mezi ty nejlepší nejvyhledávanější. Obsahují kakaové máslo, kakaovou hmotu a cukr, obsah kakaové sušiny by měl být minimálně 35%, od 50% obsahu kakaové sušiny se čokolády považují za kvalitní. Procentuální obsah se samozřejmě liší, ale obsah okolo 70% se považuje za optimální. tmavých čokolád se setkáváme se širší nabídkou než u ostatních čokoládových produktů. U mléčné čokolády se k výrobě této pochoutky se používá sušené mléko, které vynalezl Henri Nestlé. Mléčná čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslocukr a musí obsahovat nejméně 25% kakaovésušiny. Kvalitní mléčné čokolády obsahují minimálně 30% kakaových součástí a 15-25% mléčných součástí. Bílé čokolády velmi vyčnívají mezi ostatními druhy čokolád svojí barvou. Jelikož se vyrábějí bez použití kakaového prášku, vlastně to ani nejsou „pravé čokolády“. Mezi kakaové produkty ji můžeme řadit proto, že obsahují kakaové máslo. Jestli je bílá čokoláda opravdu kvalitní, poznáme podle toho kolik procent kakaového másla obsahuje. Klasická mléčná čokoláda musí obsahovat minimálně 20% a kvalitní bílá čokoláda obsahuje minimálně 25%kakaového másla a 25% mléka Čokoláda patří bezesporu k neoblíbenějším sladkostem na světě. Přináší nám fascinující chuťový zážitek, který nám jiná sladkost nikdy nenabídne. Více informací o čokoládě také na http://www.cooperstore.cz/