eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Máte zdravotní problémy? Možná Vám schází některý z důležitých minerálů

Autor: Klára — 13. 11. 2017

Tělo je složitý systém, který ke své správné funkci potřebuje řadu látek, mezi které patří také minerály. Náš organismus si je totiž nedokáže vyrobit sám, a tak je nutné mu je dodávat „zvenčí“. Mezi takové minerály patří např. zinek, vápník, měď, železo či hořčík. Kde je však máme načerpat? Odpověď je sice jednoduchá – z potravin. Avšak nalézt vhodné potraviny již není taková hračka. I proto Vám níže přinášíme tipy, jak poznáte, které minerály Vám schází a co jíst, abyste je doplnili.

Jste unavení a pozorujete změnu vaší nálady a psychiky? Často Vás na tyto stavy upozorňuje Vaše okolí? Trpíte průjmy nebo se Vám špatně hojí rány? Můžete trpět nedostatkem zinku. A pozor! Jeho malé množství v těle způsobuje také komplikace během těhotenství. Doplníte ho konzumací potravin bohatých na bílkoviny, zejména masa (především tmavé – hovězí a vepřové), mořských plodů, vajec, špaldy či luštěnin a obilovin. Doporučená denní dávka (dále jen DDD) je 15 mg denně u dospělého jedince, 7 mg u dětí. Pokud se zinku předávkujete, můžete trpět kovovou pachutí na jazyku nebo dokonce zvracením a bolestmi hlavy.

Jelikož jde o důležitý minerál při tvorbě zubů a kostí, je nutné příjem vápníku hlídat hlavně u dětí, které jsou stále ve vývoji. Dále má vliv na srážlivost krve, přenos nervových vzruchů nebo vyvolává spánek. Jeho nedostatek může tedy způsobit nejen nekvalitní vývoj kostí u dětí, u dospělých však také jejich řídnutí a měknutí. Mezi další příznaky jeho nedostatku patří opary, afty na rtech, nadměrné padání a lámání nehtů, křeče a svalové bolesti, záchvaty, bušení srdce aj. Proto byste jej měli do těla denně dostat kolem 800 mg, u dětí klidně něco více. Nejvíce ho najdete v mléce a mléčných výrobcích, máku, a překvapivě také v brokolici nebo lískových oříšcích. Tvorba ledvinových kamenů, slabost či žízeň jsou hlavní příčiny jeho předávkováním.

Měď je látka, pomáhající chránit tkáně před jejich poškozením. Hraje důležitou roli při tvorbě kolagenu a elastinu a ovlivňuje tedy kvalitu pokožky, vlasů i nehtů. Má význam při tvorbě červených krvinek a pomáhá vstřebávat železo z masa. Její nedostatek může za anémii (tj. chudokrevnost), poruchy imunity a růstu vlasů a nehtů. Mezi potraviny bohaté na měď patří ořechy, houby, hovězí játra, brambory, slunečnicová semínka, kakao, čočka a luštěniny či mořské plody. Její DDD pro dospělého člověka je 1,5 mg.

Pokud máte v těle málo železa, můžete trpět projevy anémie, zvýšenou únavou a tím pádem také spavostí. Dalšími příznaky jsou slabost, dechové a polykací potíže, bolesti hlavy, závratě, blednutí kůže a sliznice. Pro jeho doplnění konzumujte zvířecí vnitřnosti, jehněčí a hovězí maso, mořské plody, listovou zeleninu, sušené ovoce, ořechy či houby. DDD železa se pohybuje kolem hranice 18 mg u dospělého člověka. Nadbytek železa v potravě (vč. potravinových doplňků) může vést k jeho příliš vysoké hladině v krvi. Tento stav může způsobit poškození buněk jater, srdce a dalších orgánů a při déletrvajícím stavu může být dokonce příčinou smrti.

Hypomagnezémie se nazývá stav, kdy má tělo nedostatek hořčíku. Projevuje se průjmem, ledvinovým onemocněním, dále svalovými křečemi, svalovou slabostí, poruchami srdečního rytmu, bolestmi hlavy nebo špatným soustředěním. Pro udržení DDD hořčíku, tedy 350 mg, je vhodné jíst luštěniny, datle, ořechy, špenát, mák, banány či ano, také pít kávu. Nadbytek hořčíku může zpravidla vyvolat chronické selhání ledvin.

Všechny výše uvedené minerály se dají samozřejmě koupit ve formě tabletek, nicméně je vždy lepší je konzumovat v jejich přírodní podobě.

 

Autor: Mája z blogu

Sdílejte tento článek


Komentáře


Reklama

Reklama

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace