Hledáte zázračné koření? Vyzkoušejte kajenský pepř!

Hledáte zázračné koření? Vyzkoušejte kajenský pepř!

Koho z Vás již někdy bolela záda a šli jste pro něco do lékárny, mohla Vám paní lékárnice nabídnout hřejivé mastičky nebo náplasti s obsahem kapsaicinu. Co to ale ten kapsaicin vůbec je a může mít i nějaké další pozitivní a pro tělo prospěšné účinky? Velmi zjednodu


Koho z Vás již někdy bolela záda a šli jste pro něco do lékárny, mohla Vám paní lékárnice nabídnout hřejivé mastičky nebo náplasti s obsahem kapsaicinu. Co to ale ten kapsaicin vůbec je a může mít i nějaké další pozitivní a pro tělo prospěšné účinky?

Velmi zjednodušeně řečeno se jedná o rostlinnou sloučeninu, jež je hlavní součástí velmi pálivých paprik rodu Capsicum. Hlavním důvodem této pálivosti je zřejmě ochrana před okusováním hlodavci či jinými konzumenty, neboť při styku s jakoukoliv sliznicí vyvolá ostrý pocit pálení. A právě rozemletím jednoho druhu červených čili papriček vzniká onen velmi vyzdvihovaný kajenský pepř. Jméno „kajenský“ pochází z názvu oblasti kolem řeky Cayenne ve Francouzské Guyaně. Co tedy může toto koření pro naše tělo udělat? Hlavně na podzim Vás může potkat nachlazení. Trochu kajenského pepře ve Vašem čaji zahřeje, prokrví a uvolní rýmu i hlen v krku. V čase dovolených, trávených v exotických destinacích, došlo k nejedné otravě turisty jídlem. Ostré čili papričky ničí bakterie, které jsou původcem otravy. Pomáhají např. proti bakteriím Salmonelly, Shigelly, Escherichia Coli nebo Vibrio vulnificus, která je právě nejčastěji původcem otravy. Již na začátku článku jsem se zmiňovala o působení kapsaicinu na bolest. Látka, pomáhající proti bolesti, je významná zejména při lokálních problémech, za příklad uvádím chronické bolesti krku, hlavy či svalů. Řízla jste se? Kajenský pepř pomáhá zastavit i krvácení z rány. To že je toto koření přímo zázračné dokazuje také fakt, že se díky němu hubne. Snižuje totiž chuť k jídlu, a navíc díky své pálivosti zrychluje metabolismus, takže tuky mizí rychleji. Pokud jste až doposud pálivé koření zavrhovala a ve Vaší kuchyni nemělo místo, dejte mu šanci. Na Scovilleho stupnici pálivosti má kajenský pepř asi 50 000 jednotek. Pohybuje se tedy na nižších příčkách v žebříčku pálivosti, a proto nemusíte mít plechovou pusu, abyste ho pozřeli. Uvidíte, že nezklame. Foto: Pinterest Autor: Mája z blogu