Tři recepty, které luštěninám přidají na popularitě

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Chili con carne

Co budeme potřebovat?

500g mletého hovězího masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 1 plechovka krájených loupaných rajčat, 1 plechovka červených fazolí, kukuřice, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička sladké mleté papriky, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička kvalitní mleté kávy, 1 lžička mletého chilli, sůl, pepř, olej, čerstvý koriandr

V rozpálené hluboké pánvi nebo v hrnci si rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. K cibuli vložte na malé kostičky nakrájenou červenou papriku, kterou opečte cca 3-4 minuty. Poté přidáme česnek, který restujeme jen krátce, aby nezhořkl. V této chvíli přichází na řadu mleté maso, které vložte klidně do hrnce klidně nadvakrát. Jinak by mohlo pustit vodu a začít se spíše dusit. V tuto chvíli postupně přidáváme koření, které restujeme jen velmi krátce. V rychlém sledu po sobě tedy přichází sůl, pepř, kmín, káva, mleté chilli a sladká mletá paprika.

Promícháme a do hrnce dáme také 2 lžíce rajčatového protlaku, po kterém zhruba po půl minutě přichází na řadu rajčata a červené fazole. Obojí samozřejmě můžete použít i nekonzervované, ale zejména u luštěniny nám to ušetří práci a výsledek je podobný. Ragú necháme v této podobě vařit asi 15 – 20 minut, dokud směs nezhoustne. Na závěr přidáme kukuřici, nasekaný čerstvý koriandr, případně dochutíme solí a pepřem. Necháme ještě dalších 5-10 minut prohřát a můžeme podávat. Chili con carne je skvělé s tortillou, kdy je dobré ho ještě zjemnit lžící zakysané smetany. Případně můžeme servírovat i s rýží nebo chlebem.

Čočková polévka

Co budeme potřebovat?

2 lžíce sádla, 100g čabajky, 35g celeru, 30g mrkve, 35g petržele, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 bobkové listy, 2 lžíce sladké mleté papriky, 100g čočky, 1,25l vody, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, petrželová nať

Skvělý recept inspirovaný šéfkuchařem Romanem Paulusem, který začíná jako tradičně tak, že si na rozehřátý hrnec dáme tuk, v tomto případě sádlo. Jakmile je zahřáté, dáme do něj na tenká půlkolečka nakrájenou čabajku. Opékáme hezky trpělivě dozlatova, aby klobása pustila do pokrmu svoji chuť. Následuje kořenová zelenina, tedy mrkev, celer a petržel, vše nakrájené na kostičky. Opět restujeme delší čas a když je má zelenina zlatavou barvu, přidáme cibuli.

Tu už stačí opéct kratší čas a hned po ní následuje česnek, u kterého musíme dávat pozor, aby nezhořkl. Prakticky jak ucítíte nad sporákem vůni česneku, zasypte základ sladkou mletou paprikou a velmi krátce zarestujte. Po paprice přichází na řadu protlak. Pokud máte rádi pálivější jídlo, nebo více paprikové, můžete nahradit klasický rajčatový protlak tím paprikovo-rajčatovým, který se dá sehnat v supermarketu a je opravdu skvělý. Po protlaku přidáme čočku, kterou si asi hodinu předtím namočte. Do hrnce jí nasypte i s vodou, ve které jste ji namáčeli. Základ se přestane restovat a my můžeme přidat vodu. Na mírném plameni vaříme polévku až do uvaření čočky, tedy cca 20 minut.

Poté ještě musíme polévku zahustit, čehož docílíme máslovou jíškou (do másla přisypejte mouku). Do teplé polévky vkládejte chladnout jíšku. Poté opepřete a osolte. Solit musíme vždy až nejdříve v tomto chvíli, aby vám čočka nezůstala pořád tvrdá. To ostatně platí i o ostatních luštěninách. Vařte ještě 15 minut, poté do polévky vložte nasekanou petrželovou nať a případně dochuťte solí a pepřem.

Hrachová kaše

Co budeme potřebovat?

100g žlutého hrachu, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), slunečnicový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 větvičky rozmarýnu, 0,5 l vody nebo vývaru, sůl, pepř, citronová kůra z 1 citronu, 4 lžíce olivového oleje

V hrnci si nechte rozehřát olej, ve kterém zpěňte cibuli. Poté přidejte česnek a restujte krátce, aby nezhořkl. K cibuli a česneku přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer a petržel. Od té chvíle restujte asi pět minut. Následně vložte k zelenině rozmarýn a namočený žlutý hrách. Podlijte vodou, nebo pokud máte drůbeží vývar, bude finální pokrm ještě lepší. Vaříme doměkka zhruba 25 minut. Pozorujte, zda je v hrnci dostatek tekutiny a v případě potřeby dolijte vodu či vývar. Když jsou hrách i zelenina měkké, můžeme kaši rozmixovat. Ještě předtím jí ale osolte, opepřete, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a čtyři lžíce olivového oleje. Ať už použijete tyčový mixér nebo ten s pohárem, kaši dobře rozmixujte. Skvělá je například v klasické kombinace s uzeným masem a smaženou cibulí.

Reklama

Doporučujeme

Snídaně šampionů: Zelená omeleta, která ti dodá energii na celé dopoledne

Existuje jen málo jídel, která ti dají tak rychlou a uspokojivou odměnu hned po ránu. Tahle omeleta s čerstvým špenátem a bylinkami není jen...

Návrat do dětství před smrtí. Hvězda Osudové přitažlivosti dojemně o posledních chvílích

Smrt je téma, kterému se většina z nás vyhýbá obloukem, ale hollywoodská ikona to vidí jinak a už přesně ví, kde a s kým...

„Vstávej a obejmi mě.“ Sharon se v slzách svěřila s posledními slovy Ozzyho

Princ temnoty se odebral na věčnost už v červenci, ale ta největší bolest zůstala za zavřenými dveřmi jeho ložnice. Sharon Osbourne nyní v nejemotivnějším...

Toulovcovy maštale: Skryté pískovcové město v srdci přírody

Pískovcové skalní útvary známé jako Toulovcovy maštale představují jeden z nejmalebnějších koutů naší země. Tato přírodní oblast se rozprostírá uprostřed hlubokých borových lesů na...

Přebalování ovcí v posteli? Millie Bobby Brown ukazuje svou divokou realitu

Pamatujete si ji jako tu vyděšenou holčičku s vyholenou hlavou, která silou mysli drtila plechovky? Zapomeňte na Eleven, protože dnešní realita jedné z nejsledovanějších...

Kadeřníci z New Yorku to tajili. Stačí změnit pořadí lahviček a neuvěříte očím

Máte pocit, že mytí vlasům spíše škodí, než prospívá, a při pohledu do zrcadla vidíte jen unavené a matné délky? Problém často není v...

Nečekaný pár roku 2025: Pamela Anderson konečně promluvila o vztahu s Liamem

Všichni si mysleli, že jde jen o dokonale sehrané divadlo pro novináře, avšak jiskry létající vzduchem byly skutečnější, než jsme tušili. Hvězda stříbrného plátna...

Zlom už 1. ledna: Dvě znamení čeká v roce 2026 finanční vzestup

Zatímco některé roky proplují kolem nás bez povšimnutí jako tichá voda, rok 2026 přinese hned od prvního ledna zásadní životní obrat.  Jsou znamení, která o...

Šestý smysl na čtyřech tlapkách: Věda potvrzuje, že psi poznají špatného člověka

Stojíte ve dveřích s novým známým, konverzace plyne, ale váš pes se náhle promění v nehybnou sochu a začne tiše vrčet. Než ho okřiknete...

Zapomeňte na křížovky. Lék na stárnutí mozku nic nestojí a máte ho doma

Drahé doplňky stravy nechte v lékárně, ten nejúčinnější elixír mládí pro váš mozek je totiž úplně zadarmo. „Nejlevnější a nejúčinnější trénink mají senioři přímo...

Diagnóza není konečná, ale výzva. Expertka boří mýty o dětech s poruchami

Slyšet od lékaře diagnózu jako ADHD nebo autismus je pro rodiče rána, avšak speciální pedagožka Marina Šimanová varuje, že papír s razítkem nesmí sloužit...

Tři příchutě, jedna chvíle štěstí: Zmrzlinovač Sencor Gelateria jako dárek, který potěší

Hledáte dárek, který letos pod stromečkem opravdu zazáří? Zmrzlinovač Sencor Gelateria je vánoční hit pro všechny milovníky sladkých radostí. Umožní vám připravit domácí zmrzlinu...

Už žádná boubelka z Žen sobě. Hvězda SNL šokovala útlým pasem

Všichni ji známe jako tu vtipnou, plnoštíhlou herečku z komedií jako Ženy sobě, ale Melissa McCarthy právě vytřela zrak celému světu. Během svého nedávného...

Odhalte produkty zimního boxíku!

Složení boxu:  Big Shock! Winter edition Orbit Watermelon Raspberry Gerber for baby Cocoa for magic Dupetky Chilli Limetka (70 g) Squeeze džemy Podravka  Ziaja krémová intimní hygiena s kyselinou mléčnou Schwarzkopf Gliss noční...

Nahá a vyděšená. Herečka přiznala, že se svlékání před kamerou děsila týdny

Dnes je z ní úspěšná podnikatelka a matka tří dětí, ale na rok 2005 nevzpomíná jen v dobrém. Jessica Alba, která tehdy zářila jako...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3