Tři recepty, které luštěninám přidají na popularitě

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Chili con carne

Co budeme potřebovat?

500g mletého hovězího masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 1 plechovka krájených loupaných rajčat, 1 plechovka červených fazolí, kukuřice, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička sladké mleté papriky, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička kvalitní mleté kávy, 1 lžička mletého chilli, sůl, pepř, olej, čerstvý koriandr

V rozpálené hluboké pánvi nebo v hrnci si rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. K cibuli vložte na malé kostičky nakrájenou červenou papriku, kterou opečte cca 3-4 minuty. Poté přidáme česnek, který restujeme jen krátce, aby nezhořkl. V této chvíli přichází na řadu mleté maso, které vložte klidně do hrnce klidně nadvakrát. Jinak by mohlo pustit vodu a začít se spíše dusit. V tuto chvíli postupně přidáváme koření, které restujeme jen velmi krátce. V rychlém sledu po sobě tedy přichází sůl, pepř, kmín, káva, mleté chilli a sladká mletá paprika.

Promícháme a do hrnce dáme také 2 lžíce rajčatového protlaku, po kterém zhruba po půl minutě přichází na řadu rajčata a červené fazole. Obojí samozřejmě můžete použít i nekonzervované, ale zejména u luštěniny nám to ušetří práci a výsledek je podobný. Ragú necháme v této podobě vařit asi 15 – 20 minut, dokud směs nezhoustne. Na závěr přidáme kukuřici, nasekaný čerstvý koriandr, případně dochutíme solí a pepřem. Necháme ještě dalších 5-10 minut prohřát a můžeme podávat. Chili con carne je skvělé s tortillou, kdy je dobré ho ještě zjemnit lžící zakysané smetany. Případně můžeme servírovat i s rýží nebo chlebem.

Čočková polévka

Co budeme potřebovat?

2 lžíce sádla, 100g čabajky, 35g celeru, 30g mrkve, 35g petržele, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 bobkové listy, 2 lžíce sladké mleté papriky, 100g čočky, 1,25l vody, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, petrželová nať

Skvělý recept inspirovaný šéfkuchařem Romanem Paulusem, který začíná jako tradičně tak, že si na rozehřátý hrnec dáme tuk, v tomto případě sádlo. Jakmile je zahřáté, dáme do něj na tenká půlkolečka nakrájenou čabajku. Opékáme hezky trpělivě dozlatova, aby klobása pustila do pokrmu svoji chuť. Následuje kořenová zelenina, tedy mrkev, celer a petržel, vše nakrájené na kostičky. Opět restujeme delší čas a když je má zelenina zlatavou barvu, přidáme cibuli.

Tu už stačí opéct kratší čas a hned po ní následuje česnek, u kterého musíme dávat pozor, aby nezhořkl. Prakticky jak ucítíte nad sporákem vůni česneku, zasypte základ sladkou mletou paprikou a velmi krátce zarestujte. Po paprice přichází na řadu protlak. Pokud máte rádi pálivější jídlo, nebo více paprikové, můžete nahradit klasický rajčatový protlak tím paprikovo-rajčatovým, který se dá sehnat v supermarketu a je opravdu skvělý. Po protlaku přidáme čočku, kterou si asi hodinu předtím namočte. Do hrnce jí nasypte i s vodou, ve které jste ji namáčeli. Základ se přestane restovat a my můžeme přidat vodu. Na mírném plameni vaříme polévku až do uvaření čočky, tedy cca 20 minut.

Poté ještě musíme polévku zahustit, čehož docílíme máslovou jíškou (do másla přisypejte mouku). Do teplé polévky vkládejte chladnout jíšku. Poté opepřete a osolte. Solit musíme vždy až nejdříve v tomto chvíli, aby vám čočka nezůstala pořád tvrdá. To ostatně platí i o ostatních luštěninách. Vařte ještě 15 minut, poté do polévky vložte nasekanou petrželovou nať a případně dochuťte solí a pepřem.

Hrachová kaše

Co budeme potřebovat?

100g žlutého hrachu, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), slunečnicový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 větvičky rozmarýnu, 0,5 l vody nebo vývaru, sůl, pepř, citronová kůra z 1 citronu, 4 lžíce olivového oleje

V hrnci si nechte rozehřát olej, ve kterém zpěňte cibuli. Poté přidejte česnek a restujte krátce, aby nezhořkl. K cibuli a česneku přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer a petržel. Od té chvíle restujte asi pět minut. Následně vložte k zelenině rozmarýn a namočený žlutý hrách. Podlijte vodou, nebo pokud máte drůbeží vývar, bude finální pokrm ještě lepší. Vaříme doměkka zhruba 25 minut. Pozorujte, zda je v hrnci dostatek tekutiny a v případě potřeby dolijte vodu či vývar. Když jsou hrách i zelenina měkké, můžeme kaši rozmixovat. Ještě předtím jí ale osolte, opepřete, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a čtyři lžíce olivového oleje. Ať už použijete tyčový mixér nebo ten s pohárem, kaši dobře rozmixujte. Skvělá je například v klasické kombinace s uzeným masem a smaženou cibulí.

Reklama

Doporučujeme

Co vám muži s depresí nikdy neřeknou a proč?

Deprese dokáže být tichým a krutým nepřítelem. Nejenže bere energii a radost, ale často i schopnost o tom mluvit. Mnoho lidí se bojí, že...

Past jménem „Veřejná Wi-Fi“. Jak se nenechat okrást při nákupech na internetu

Představte si, že v klidu domova nakupujete a pár kliknutí myší vás místo radosti z nového zboží připraví o tisíce korun. Online nákupy jsou...

Meteorologové varují před možnou „zimou století“ v Evropě, klíčem je polární vír

Když se Arktida „otevře“, její ledový dech se vydá na jih. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují chování polárního víru, jehož případný kolaps by podle...

Krmení ptáků v zimě: proč staré pečivo víc škodí než pomáhá

Jakmile udeří první mrazy, spoustu z nás sáhne po starém pečivu a s dobrým pocitem vyráží k rybníku nakrmit labutě a kachny. Jenže i...

Odborníci varují seniory před podvodnými firmami, které nabízejí levné rekonstrukce

Začíná to lákavou nabídkou na „výhodnou a bezpečnou koupelnu pro seniory“, končit to však může katastrofou a ztrátou desítek tisíc. Podvodné či nepoctivé firmy...

Sladké Vánoce bez výčitek: Vyhrajte balíček produktů 4SLIM a oslaďte si sváteční chvíle zdravě

Vánoce se pomalu blíží a spolu s nimi i období, kdy se naše kuchyně mění v malé voňavé cukrárny. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM...

„Nejsem na tom vůbec dobře.“ Aaron Goodwin a jeho zpověď o pekle, jež prožil

„Nejsem na tom vůbec dobře a každý den je to horší,“ svěřil se fanouškům Aaron Goodwin, hvězda populárního pořadu Ghost Adventures. Nejnovější epizoda pořadu...

Tři znamení zvěrokruhu, kterým podzim přinese štěstí a novou energii

Zatímco se mnozí halí do dek a bojují s neodbytným podzimním splínem, pro tři znamení zvěrokruhu je toto období naopak požehnáním. Jak informuje server...

Husa plněná uzeným kolenem: recept, který překvapí i zkušené kuchaře

Na první pohled to může znít trochu bláznivě – dát do husy uzené koleno? Jenže jakmile tenhle recept vyzkoušíte, už se k tradiční přípravě...

Jak bojovat s podzimní únavou: Tři jednoduché rituály, které nahradí kávu a zlepší náladu

Chladnější rána, dny se krátí a vy máte neodolatelnou chuť zalézt pod deku s něčím sladkým. Podzimní útlum není lenost, nýbrž přirozená reakce těla...

Jak si vytvořit systém pro trvalý pořádek a zbavit se chaosu

Když uklízíme svůj domov, často si ani neuvědomujeme, že si zároveň třídíme i vlastní myšlenky. Každá věc, kterou pustíme z ruky, otevírá prostor pro...

Strašidelné sušenky s marmeládou: Halloweenská dobrota, kterou zvládne každý

Chcete letos přivítat Halloween trochu jinak než obvyklou dýní na okně? Zkuste upéct tyhle strašidelné sušenky s marmeládou, které jsou jednoduché, ale vypadají, jako...

„Mladí lidé dělají chyby.“ Jennifer Lawrenceová a její překvapivý verdikt nad slavnou nevěrou

„Samozřejmě, že jsem se ho na to zeptala!“ přiznala se smíchem Jennifer Lawrenceová. Při natáčení nového filmu se prý svého kolegy Roberta Pattinsona bez...

NeoVitalia, regenerační krém noční

Vrací pleti zdraví a vitalitu Připravte pleť na zimu a dopřejte ji možnost noční regenerace. Dokáže více, než si myslíte, a proto jsou regenerační přípravky...

Hailey Bieberová přiznala, jaké kosmetické zákroky podstoupila, botox v obličeji prý nemá

„V obličeji žádný botox nemám,“ prohlásila modelka a podnikatelka Hailey Bieberová a jednou provždy se pokusila utnout spekulace. Ve své upřímné zpovědi však přiznala,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3