PASTRAMI Pop-up – legendární newyorský street food

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Přijďte si vychutnat vyhlášený newyorský street food Pastrami do Holešovické tržnice. Pastrami Pop-up opanuje 4. května korzo u Haly22 od 11.00 do 21.00 hodin a v hlavní roli nabídne lahůdku, která by neměla ujít zejména milovníkům kvalitního hovězího masa. O chuťové buňky návštěvníků se postarají špičky pražské gastro scény, které nabídnou nejen tento vyhlášený masový sendvič. Zapít všechny festivalové lahůdky bude možné pivem z malých pivovarů, výběrem kvalitních vín nebo koktejly z prémiového alkoholu. Po jídle pak rozvlní atmosféru i boky Tea Jay Ivo a DJ Gadjo. Jednodenní street food festival oživí nejen polední pauzu, ale i pozdější hodiny pro všechny, kdo nestihnou tento originální oběd. Vítány jsou jako vždy všechny věkové kategorie včetně dětí, kdy jedinou podmínkou je láska k jídlu a bližnímu svému. Protože i když přijdete třeba jen na rychlý oběd úplně sami, u stolu zaručeně potkáte někoho fajn, s kým si budete moci přiťuknout dobrým drinkem.

 

Pastrami – mnohahodinová nálož v koření

Pastrami je sendvič z hovězího masa, nejčastěji pak z hovězího hrudí, a jeho příprava je časově velmi náročný proces. Maso je několik dní marinováno v solném roztoku a tajné směsi koření. Následně je pak uzeno, vařeno a v posledním kroku krájeno na tenké plátky. Tradičně se tato masová lahůdka podává s chlebem, kdy se
v sendviči maso chuťově propojí s kyselou okurkou a hořčicí, někdy s kysaným zelím. Tato delikatesa má tradici
v rumunské kuchyni, kdy slovo pastrami pochází z rumunského slova ‚a păstra‘ – uchovat. V New Yorku však zdomácnělo natolik, že ho považují za produkt z jejich končin.

Oběd nebo večeře – Tržnice bude žít od rána do pozdních hodin

Vezměte kolegy, vytáhněte šéfovou nebo šéfa od pc, svolejte rodinu, přátele a přijďte si užít báječný den do Tržnice. O vaše chuťové pohárky se postarají vyhlášené špičky z gastronomické scény v Praze, které dnes už běžně na akcích nepotkáte. Originální oběd, svačinu nebo večeři vám naservírují Food truck Take Eat EZ s nabídkou amerického BBQ a delikates, Vinograf s nabídkou špičkových vín, barbecue restaurant Big Smokers, street food bistro Meat Vandals, baroví nadšenci MOVE bar nebo nezávislý pivovar Falkon. A to je jen hlavní výčet hostujících dodavatelů tohoto gastronomického svátku.

Koncept pop-up festivalu Pastrami jsem nosil dlouho v hlavě a když se akce začala více zhmotňovat, trochu jsem zapátral po informacích k této, dalo by se říct unikátní delikatese a její dostupnosti v naší zemi. Od Erika Zlámala, majitele Take Eat EZ, a šéfkuchaře Vinografu Dušana Mackoviče jsem se například dozvěděl, že není jednoduché v Praze ani kdekoli jinde narazit na kvalitní Pastrami. Ačkoli přišly první pokusy o tento pokrm hned z kraje devadesátek spolu s příchozími expaty a nově nabytou možností cestovat, i po takové dlouhé době od revoluce je v naší zemi stále málo míst, kde si kvalitní Pastrami můžete dopřát. Myslím, že právě náročnost přípravy jídla řadu lidí odrazuje a kdo se do toho pustí, musí být trochu srdcař,“ říká Aleš Víšek z programového oddělení Holešovické tržnice a autor konceptu Pastrami Pop-up.

 

Máte něco vege? A mohla bych to vidět?

Máte-li v partě nebo rodině vegetariány, vezměte je s sebou, o hladu v Tržnici nebudou. Protože kdo by odolal delikatesám z oblíbeného pražského podniku Slow Cafe, kteří se postarají o vegetariánskou část festivalu.
A budou to nejen malá či větší jídla, ale i limonády a sladká tečka na závěr.
Tvůrci nemasových lahůdek sestaví i vegetariánský sendvič, který bude jejich odpovědí na pastrami sendvič. Ale nebojte se, nečeká vás ani výlet do molekulární kuchyně, ani náhražky hovězí hrudi. Slow Cafe vám jednoduše nabídne šťavnatý vegetariánský sendvič pro ty, kdo neholdují masu, ale zato si rádi přijdou s přáteli a kolegy užít pohodový den či večer do Tržnice. No a kdyby toho zeleninového chroupání bylo málo, vždy je tady samozřejmě Hala 22 s denně čerstvou zeleninou a ovocem.

Myslím, že takto koncentrovanou nabídku kvality s Pastrami v hlavní roli na jednom místě těžko naleznete kdekoli jinde. Když k tomu navíc přičtu skvělý hudební doprovod, který nebude chybět ani v poledne, ani večer, můžu asi dodat jen jediné – nenechte si tuhle celodenní party ujít,“ komentuje festival chuti Michal Tošovský, programový ředitel Holešovické tržnice a dodává: „Pastrami Pop-up je letos první z řady akcí, které nabídnou od jara až do zimy možnost potkat se s hudbou, gastronomií i kulturou různého původu a různých chutí. Tržnice už dnes platí mezi řadou našich pravidelných návštěvníků za místo, kam chodí za mimořádnými zážitky, věřím, že Pastrami Pop-up tento pocit jenom umocní.“

 

Hudba, která osvěží pravé poledne i večerní party

Polední část akce bude mít ve své kompetenci po hudební stránce Ivo Pospíšil alias Tea Jay Ivo, uznávaný hudebník, umělecký manažer, DJ a také autor úspěšné knihy Příliš pozdě zemřít mladý, jejíž druhé rozšířené vydání je právě v prodeji. Posledních 15 let dělá osvětu hudbou 50s až 70s let, kterou můžete slyšet každý pátek na Radiu 1 v jeho pořadu Vintage Cool. „Jsem rád, že svojí hudbou akci podpořím z několika důvodů. Je to hraní na čerstvém vzduchu, ve kterém občas zavoní nějaká dobrota, což vždy atmosféru hezky umocní. Zejména ale vnímám lidi pracující na stáncích nebo ve food trucích jako podnikavé a velmi pilné, aspoň taková je má zkušenost. Myslím, že oceňují optimismus, dobrou energii a radost, kterou moje hudba vyvolává. A samozřejmě věřím, že akce přitáhne i takové návštěvníky. V neposlední řadě je to i samotné oslovení od pořadatele, se kterým mám jen dobré zkušenosti,“ komentuje akci Ivo Pospíšil.

O večerní party se pak postará DJ Gadjo známý zejména díky svému dlouholetému působení na Rádiu 1, kde vysílá svou nedělní session Všechny Hudby Světa. V minulosti vystoupil na jednom pódiu s Fanfare Ciocarlia, Parov Stelar, Caravan Palace nebo Parno Graszt. Jako DJ Mackie Messer organizoval okouzlující swingové tančírny na nádvoří Werichovy vily. Jako DJ Tropicalista pravidelně zářil na africké sérii tanečních večerů Afro Ring. Letos v létě znovu vystoupí v klubech v Londýně, Berlíně nebo v Drážďanech. Pro květnové vystoupení připravuje speciální kolekci world beats lahůdek ze světa latin jazzu, funky, soulu a afrobeatu.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

„Měl by to přece vědět“: Jak nevyřčená očekávání tiše podrývají blízkost

Ve vztazích často netrpíme nedostatkem lásky, ale nadbytkem nevyřčených očekávání. Doufáme, že druhý pozná, co potřebujeme. A když nepozná, cítíme se zraněně, i když...

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...
Reklama
Reklama